De ongekende situatie van de afgelopen 6 weken lockdown heeft iedereen hoe dan ook ergens geraakt. Langzaam aan gaat de maatschappij weer open en naar een normale situatie. Maar wat was ook alweer normaal? Was de wereld before-lockdownecht een ‘normale’ situatie zoals we dat graag wilden, of is dit hét moment om de status quo om te vormen tot een “new normal” die ons veel beter past?
Deze periode voltrekt en voelt voor iedereen weer anders. Bij de een viel alles stil, de ander kreeg er 10 taken bij en alles moest anders. Maar voor iedereen hebben er feitelijke ingrepen in de maatschappij plaatsgevonden en vinden nog steeds vergaande maatregelingen plaats. Ingrepen van overheden met grote gevolgen die wij mogelijkerwijs nog niet overzien. En die wel de kern van onze maatschappelijke structuren en organisaties raken.
Voor ons, veranderkundigen en changemakers, ligt hierin een grote kans. Vaak zoeken we naar manieren om het gevoel van urgentie van mens en organisatie te vinden om de hoognodige veranderingen op gang te krijgen. Vanuit de huidige situatie van chaos en crisis ontstaat er een natuurlijk momentum om systemische of structurele veranderingen in gang te zetten en door te voeren. Veranderingen die van grote impact kunnen zijn op bijvoorbeeld digitalisering, duurzaamheid, verdienmodellen, speelvelden en toegangswegen tot vooruitgang en vernieuwing. Maar ook veranderingen op individueel niveau in mind-set, perspectief, focus en grondhouding. Veel van de gevestigde orde ligt enigszins onderuit en de vraag is, wat gaan we doen? ‘Quick fix’ of ‘deep change’?
Welk spoor kies jij met je organisatie?
Wat we om ons heen merken is dat men weer helder kan en wil nadenken over hoe verder nu de deuren langzaam weer open gaan. Er ontstaat weer ruimte om concreet te maken hoe men ervoor staat en waar men heen wil op de middellange termijn. Met het team of bestuur samen inventariseren of we nog op het goede spoor zitten. Bijvoorbeeld een nieuwe uitbreiding of verschuiving van focus overwegen. Of een speelveld in de markt betreden waar wel groei is of vermoedelijk zal gaan komen. En ook de vraag wat men wil vasthouden uit deze periode en wat men liever snel laat gaan om nooit meer terug in terecht te komen.
We horen ook dat deze crisis zulke fundamentele aspecten raakt, dat perspectieven en meningen van een vroeger ogenschijnlijk hecht en eensgezind team, opeens ver uit elkaar kunnen liggen. Hele fundamentele aspecten zoals risico nemen of vermijden, hoe omgaan met veiligheid, onzekerheid of gezondheid worden persoonlijker opgevat. Waren bestuurders of teams het voorheen volledig eens over de ‘the way to do business’, met dit soort fundamentele aspecten schieten de meningsverschillen in het rond.
Het belang van een open en constructieve dialoog is groter dan ooit. Dit vraagt om mentale flexibiliteit en een groot empathisch vermogen. Deze eigenschappen zijn niet overal van nature voorradig. Ons advies is dan ook: leiders, bestuurders, managers, onderschat dit niet en investeer in de dialoog en manieren om te komen tot gezamenlijkheid. Verdeeldheid in crisistijd drijft je ‘down the drain’. Verzeker jezelf als leider van voldoende draagvlak voor je beslissingen.
En bovenal, neem nú de kans en momentum om de waarde bepaling van jezelf of van de organisatie te herzien en te definiëren wat voor jou de ‘new-normal’ is. Als het Corona virus, dat microscopisch kleine diertje die de hele wereld op zijn kop zet, een ‘global wake-up call’ is, blijf dan juist nu alert dat het niet voor niets was!
Bij Human Alliance vind je sparringpartners en bedrijfscoaches die organisaties bijstaan om een dynamische samenwerking op gang te brengen en een cultuur van vertrouwen en saamhorigheid te creëren juist ook in tijden van crisis. Psychologische veiligheid in organisaties is de beste voedingsbodem voor creativiteit, innovatie en duurzame productiviteit & performance.
Benieuwd? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende (virtuele) kennismaking!
HUMAN ALLIANCE
Maliebaan 45 3581 CD UTRECHT
+31 (0)6 4343 6143
info@humanalliance.nl
תגובות