top of page
Zoeken
  • sabijndullaart

Mindgym voor leiders om veerkracht te behouden in tweede golf

Bijgewerkt op: 19 nov. 2020


De tweede golf met COVID maatregelingen vraagt veel uithoudingsvermogen en doet een beroep op de veerkracht van iedereen, en zeker ook van leidinggevenden en managers. We hebben met ongekende dynamieken te maken, onzekerheden en radicale veranderingen, waarvoor niemand de skills-set klaar had staan, noch de kennis of ervaring heeft met iets wat vergelijkbaar is met de crisis zoals deze zich momenteel in de wereld voltrekt. En juist nu is er behoefte aan leiding. Het is verre van eenvoudig om met een reikwijdte van een scherm, mensen en de organisatie in goede banen te leiden. Het vraagt veel mentale veerkracht en inzet om een gezonde mindset te behouden.


Een van de dynamieken waar veel managers de afgelopen maanden mee geconfronteerd werden is de primaire reactie van ons (reptielen)brein dat geprogrammeerd is om te overleven als we bedreigd worden. Bij grote druk, onzekerheid en angst, heeft ons brein de neiging om in een overlevingsstand te gaan waarbij creativiteit, vindingrijkheid, flexibiliteit en sociaal vertrouwen sterk gereduceerd worden.

Deze overlevingsstand, ofwel "fixed mindset", heeft een drang naar (schijnbare) zekerheden, voorspelbaarheid en controle overal waar dat kan, om te compenseren voor de wereldwijde onzekerheden en wegvallende vanzelfsprekendheden zoals die voorbij komen in 2020. Vanuit een helikopter view gezien zitten we in een massale systeem-transformatie. Een ongekende verandering waar juist een "open mindset" nodig is om dóór de korte termijn restricties heen, het "grotere plaatje" te blijven zien. Er zijn grote verschuivingen gaande waarin het cruciaal is dat we nieuwe kansen ontdekken en vooruit bewegen in plaats van terug te trekken. Dat lijkt eenvoudig gezegd, maar we hebben deze crisis niet zelf gepland of voorbereid; dus als je er middenin zit, wordt je al snel overspoeld en "reageer" je. Het steeds weer moeten reageren en aanpassen zonder precies te weten waarom of te weten wat er hierna komt, geeft een gevoel van onmacht. Om mentaal gezond te blijven kan het enorm helpen om wat aan mindgym te doen, het trainen van de geest.


Mindgym of mindfulness leert je om je denken los te koppelen van je omgeving. Je te onthechten van dingen waar je aan gewend was geraakt, volledige acceptatie te ervaren dat dingen nu zijn zoals ze zijn. Een mentale staat te hanteren die andere vibe kan hebben dan de omgeving of de mensen om je heen. Minder beïnvloed te worden door je omstandigheden. Het traint je om je relatie tot dingen te kunnen "herkaderen" en een keuze te hebben hoe je je tot dingen om je heen of in de wereld verhoudt. Je leert emoties eerder te kunnen identificeren en te sturen en ook van emoties te onthechten. En vooral: jezelf vele malen sterker te voelen en veerkrachtiger maken als mens en als leidinggevende!


Wil je meer weten over mindgym voor leidinggevenden, mindfulness coaching of ont-stressen van professionals? Naast de vele boeken en cursussen die hierover te vinden zijn, bieden wij vanuit Human Alliance ondersteuning, online coaching voor leidinggevenden en organisaties op het gebeid van mindfulness, mindgym en stress release. We hopen hiermee veel mensen te helpen om mentaal gezond te blijven en ondanks de draconische maatregelingen toch menselijk met elkaar om te kunnen blijven gaan en hun werk op waardige wijze uit te kunnen blijven voeren in deze bijzondere tijd.

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page